Kennel Taspitir

Papillon

-en sporty, elegant og robust miniatyrhund

Lettlært og familiekjær

Papillon er en fantastisk familiehund. Med sitt sosiale og energiske vesen tilpasser den seg lett en plass i familien med både store og små. Den er meget lettlært og egner seg derfor også godt til f.eks agility/LP/rally. I tillegg er den robust og er gjerne med på lange turer i skog og mark. Se våre papillon her.

Den lettstelte sommerfuglen

Store vakre ører og lange frynser som omkranser hodet gjør at papillonen får den sitt typiske uttrykk. Våkent, lekent og vennlig. Ørenes form og plassering på hodet har gjort at rasen har fått sitt navn. Den silkeaktige ettlags pelsen er lettstelt, og holdes vedlike av lett børsting en gang i uken eller ved behov.


Et langt vennskap

Miniatyrhunder er kjent for å bli gamle. Papillonen er ikke noe unntak, og det er ikke uvanlig at de kan bli 15-16 år gamle. Det er få helseplager på rasen, men det registreres fra tid til annen hunder med PL (patellaluksasjon) og enda sjeldnere PRA/annen øyesykdom. Dette er selvfølgelig noe seriøse oppdrettere tester avlshundene sine for før de går i avl.

Border collie

-intelligent og utholdende

Arbeidshund

Border collie er først og fremst en arbeidshund. Den elsker å jobbe og trives best når den får brukt hode og kropp jevnlig. Rasen er hengivende, sosial, energisk - og for spesielt interesserte. Den er i sitt ess når den får arbeide med sau, og det er sterke instinkter knyttet til rasen. At rasen er arbeidsvillig, smidig og lettlært har også gjort den populær på andre arenaer som f.eks agiity/LP. Les mer om våre border collier her.

Stor variasjon

Mange tenker nok først og fremst på den klassiske sort/hvite border collien med halvlang pels. Men den kommer i mange farge- og hårlagsvarianter. Og vi skal ikke glemme at arbeidsegenskapene er det som gjør rasen til det den er. På rasen finner vi stor variasjon også i størrelse, men de aller fleste vil ligge innenfor betegnelsen middelsstor.


Funksjonalitet

Det aller viktigste for rasen er at den er funksjonell. Den skal arbeide med dyr over lange avstander, over lenger tid og i ulikt terreng. Dette stiller høye krav til både helse såvel som mentalitet og anatomi. Det må være en sunt bygget hund, med et sterkt hode og fri for helsemessige problemer. Dette har vært grunnleggende fra rasens opprinnelse, og har vært en sterk påvirkning i oppdretternes valg av avlshunder. NSG, som ivaretar rasen her i Norge, stiller også krav om bruksprov ved avl som et ledd i å ivareta rasens egenskaper.

Staffordshire bull terrier

-solid, familiekjær og enorm personlighet

Et stort "smil"

Ved første øyekast er det nok det litt tøffe ytre som fanger oppmerksomheten. Men det er helt til du blir møtt av et eneste stort "smil", som går fra øre til øre. Denne humørfylte terrieren har nemlig et meget uttrykksfullt hode og en enorm personlighet. Den er veldig knyttet til familien sin, men overøser gjerne også alle andre med sitt gode humør. Den er uredd og solid, men man skal ikke glemme at det er en terrier selv om den ikke har bart. Les mer om våre staffordshire bull terriere her.

En robust familiehund

Staffen har blitt en veldig populær familiehund, og er særdeles snill med barn. Den er aktiv, sterk og robust, og blir gjerne med på lange turer. Utover det egner den seg også godt til aktiviteter som å bære kløv eller trekke på ski/sykkel. Samtidig kan de gjerne være skikkelig sofagriser, og typisk for rasen er å sette eller legge seg godt tilrette oppå andre- mennesker eller andre hunder er akkurat det samme.


Populær

Det er ingen tvil om at interessen for denne kompakte og atletiske terrieren har skutt i været de siste årene. Og med populæriteten har registreringstallene økt, og rasen var i 2017 den rasen med nest høyest registreringstall i NKK. Det finnes noe helseutfordringer på rasen som HD/AD, L2HGA og HC, i tillegg til allergi og demodex. Dette er sykdommer man kan og bør teste hundene for før de går i avl.

Kennel Taspitir


Linda Kjeksrud
Tunveien 4
3170 Sem
E-post: taspitir@hotmail.no